Omgeving van de Lofoten in Noorwegen

Op de eilandengroep Lofoten is genoeg te zien om een vakantie mee te vullen. Mocht je iets meer tijd hebben, is het zeker een aanrader om een rondreis door de Lofoten te combineren met andere bestemmingen in de buurt. In de omgeving van de Lofoten zijn meerdere aanraders te vinden, waaronder de eilandengroep Vesterålen. We hebben een aantal tips in de omgeving voor je op een rij gezet.
 

De bijzondere eilandengroep Vesterålen

De Vesterålen (➚) is een eilandengroep in het noorden van Noorwegen en bestaat uit ruim 1300 eilanden, waarvan sommige behoorlijk groot zijn en andere niet meer dan een rots in de zee. De eilanden zijn gelegen ten noorden van de Lofoten en worden vaak in één adem genoemd met deze beroemde archipel. De Vesterålen eilanden zijn minder bekend bij toeristen dan de Lofoten, maar bieden minstens zoveel prachtige natuur en wilde dieren om te ontdekken. De eilanden staan bekend om hun dramatische bergen, groene valleien, uitgestrekte stranden en idyllische vissersdorpjes. Het is een paradijs voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. De Vesterålen eilanden (➚) zijn vanuit de Lofoten makkelijk bereikbaar.
 

 

Maak een roadtrip over de Vesterålen

Je kan de eilandengroep Vesterålen ook ontdekken met een roadtrip over de National Scenic Route Andøya (➚), wat officieel tot de mooiste routes van Noorwegen behoort. Deze route loopt over het eiland Andøya, dat bekend staat om zijn prachtige natuur en unieke dierenleven, waaronder walvissen en zeevogels. De route is ongeveer 58 kilometer lang en brengt je langs de mooiste plekjes van het eiland, zoals de vuurtoren van Andenes en de witte stranden van Bleik. Onderweg zijn er diverse uitkijkpunten en wandelpaden waar je kunt genieten van de spectaculaire omgeving.
 

De toeristische kustroute Helgelandskysten

In de omgeving van de Lofoten is naast de toeristische routes Lofoten en Andøya nog een National Scenic Route te vinden. De National Scenic Routes zijn officieel de mooiste van het land. De kustroute Helgelandskysten (➚) loopt langs indrukwekkende bergen, fjorden en eilandjes en is één van de populairste routes in Noorwegen. De route eindigt in Bodø, waar je de beroemde Saltstraumen kan zien, ’s werelds sterkste getijdenstroom. Wil je nog meer uit deze bijzondere kustroute halen? Kies dan voor de toeristische route Kystriksveien (➚), deze route bestaat uit de gehele Helgelandskysten plus nog ruim 220 kilometer extra.
 

Bezoek de stad Bodø en de Saltstraumen

Bodø is een bruisende stad in het noorden van Noorwegen en is de grootste stad in de provincie Nordland. Het is een belangrijk transportknooppunt voor reizigers die de Lofoten en Vesterålen eilanden willen bezoeken. Daarnaast heeft Bodø ook veel te bieden voor cultuurliefhebbers, met onder andere het Nordlandsmuseet en het Nordland Theater. Maar wat Bodø echt uniek maakt, is de nabijheid van de Saltstraumen, ’s werelds sterkste getijdenstroom. Deze spectaculaire natuurlijke bezienswaardigheid ligt op slechts een paar kilometer van het stadscentrum en trekt jaarlijks duizenden bezoekers die willen zien hoe het water door de smalle zeestraat kolkt.
 

 

Meer ontdekken van het hoge noorden?

Wil je naast de Lofoten en de Vesterålen (➚) nog meer ontdekken van het hoge noorden van Noorwegen? Maak dan een rondreis door het noorden en combineer een bezoek aan de eilandengroepen Lofoten en Vesterålen met verschillende prachtige roadtriproutes. Via de snelweg E6 kan je eenvoudig naar het noorden rijden, maar door deze te combineren met National Scenic Routes maak je de rondreis nog specialer. Met de National Scenic Route Havøysund (➚) kan je in het noorden naar het vissersdorp Havøysund rijden. Helemaal in het oosten van Troms og Finnmark, bijna bij de Russische grens, ligt de National Scenic Route Varanger (➚). Deze route loopt langs de kust van het schiereiland Varanger.

Als je in het hoge noorden rijdt, dan kan een trip naar de Noordkaap (➚) natuurlijk niet ontbreken. De Noordkaap ligt niet ver van Havøysund vandaan, waardoor je beide routes eenvoudig kan combineren.