Over de Lofoten eilanden in Noorwegen

De Lofoten in Noorwegen is één van de meest unieke en prachtige eilandengroepen ter wereld. De eilandengroep is wereldwijd bekend vanwege het unieke en afwisselende landschap. Het behoort dan ook tot de meest gefotografeerde regio’s van Noorwegen.
 

Wat zijn de Lofoten en waar ligt het?

De Lofoten eilanden zijn een eilandengroep gelegen in het noorden van Noorwegen, in de provincie Nordland. De archipel bestaat uit zo’n 80 kleine en grote eilanden die zich uitstrekken over een afstand van ongeveer 200 kilometer. De eilanden zijn omgeven door de Noorse Zee en de Vesterålen eilanden (➚).

De eilandengroep Lofoten ligt in Noord-Noorwegen, hemelsbreed ongeveer 140 kilometer boven de Poolcirkel (➚). Door deze ligging is er een bijzonder klimaat op de eilandengroep.
 

 

Eilanden van de Lofoten archipel

De Lofoten archipel in Noorwegen bestaat uit zo’n 80 kleine en grote eilanden, verspreid over de Noord-Atlantische Oceaan. Hoewel sommige eilanden bewoond zijn, zijn de meeste eilanden onbewoond en ongerept.

De grootste eilanden van de Lofoten zijn Austvågøy, Vestvågøy, Moskenesøy, Flakstadøy en Røst. Austvågøy is het grootste eiland van de archipel en heeft een oppervlakte van ongeveer 526 vierkante kilometer. Vestvågøy, Moskenesøy en Flakstadøy zijn ook behoorlijk groot en worden vaak bezocht door toeristen vanwege hun prachtige natuur en landschappen.

Naast de grootste eilanden zijn er nog tal van andere eilanden die het ontdekken waard zijn, zoals Gimsøya, Værøy, Røst en Sørvågen. Deze eilanden hebben elk hun eigen unieke charme en bieden geweldige mogelijkheden om te wandelen, kajakken en vissen.
 

Geschiedenis van de eilandengroep

De geschiedenis van de Lofoten gaat ver terug, tot het stenen tijdperk. De eerste bekende bewoners waren vissers die zich aan de kust vestigden. Deze vissers hielden zich voornamelijk bezig met de visvangst en de jacht op zeehonden en walvissen.

De eilanden hebben een lange geschiedenis van visserij en jacht, vooral op kabeljauw. Al in de Middeleeuwen was de Lofoten-regio een belangrijk handelscentrum voor kabeljauw. Vissers kwamen van ver om de vis te vangen en te drogen bij de zogenaamde ‘rorbu’, traditionele vissershuisjes aan de kust.

Vandaag de dag is visserij nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Naast de visserij is het toerisme de afgelopen jaren sterk gegroeid en trekt het gebied bezoekers van over de hele wereld.
 

Wat voor klimaat is er op de Lofoten eilanden?

De Lofoten hebben een opmerkelijk klimaat en een verbluffend landschap. Ondanks de ligging boven de poolcirkel, heeft het gebied een relatief mild klimaat dankzij de Golfstroom. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 15°C, terwijl de wintermaanden vaak rond het vriespunt schommelen. Door koude zeestromingen is het water rondom de eilanden rijk aan vis, waardoor de Lofoten een belangrijke plek is voor de visserij.

Het klimaat zorgt voor een divers landschap, van met sneeuw bedekte bergen tot prachtige stranden en kristalheldere fjorden. Bij een vakantie naar de Lofoten is het belangrijk om het weer in de gaten te houden, het weer kan namelijk snel veranderen op de eilandengroep en het kan zomaar zijn dat je tijdens je wandeling of fietstocht wordt overvallen door een regenbui. Zorg ervoor dat je altijd geschikte kleding en uitrusting bij je hebt.
 

Middernachtzon en Noorderlicht op de Lofoten

De Lofoten zijn niet alleen een adembenemend mooie plek, maar ook een plek waar je enkele van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld kunt ervaren. De eilandengroep is ideaal om de Middernachtzon of het Noorderlicht te ervaren.

De Middernachtzon is een natuurlijk fenomeen dat optreedt in de zomermaanden op hoge breedtegraden, waaronder de Lofoten. Gedurende deze periode gaat de zon niet onder de horizon, waardoor de lucht de hele dag en nacht licht blijft. De zon gaat niet volledig onder, maar geeft wel prachtige rode en oranje kleuren aan de horizon. Het is een ongelooflijke ervaring om de zon te zien schijnen midden in de nacht, terwijl de rest van de wereld slaapt.

Het Noorderlicht, ook wel bekend als Aurora Borealis, is een ander natuurverschijnsel dat de Lofoten beroemd maakt. Het is een lichtshow die wordt veroorzaakt door de interactie tussen de zonnewind en het magnetische veld van de aarde. De lichtshow varieert van groen tot roze, paars en blauw en verandert voortdurend van vorm en intensiteit. Het Noorderlicht is te zien in het najaar en tijdens de wintermaanden op de Lofoten, wanneer de nachten lang zijn en de lucht helder is. Het Noorderlicht is niet iedere nacht te zien, de weersomstandigheden moeten goed zijn en je moet hiervoor ook een dosis geluk hebben. Als je Aurora Borealis wil ervaren, is het aan te raden een langere periode voor je vakantie uit te trekken. Op deze manier kan je meer genieten van de Lofoten en maak je meer kans op het zien van het Noorderlicht.

Op de Lofoten zijn er talloze plaatsen waar je deze prachtige natuurverschijnselen kunt ervaren. Denk bijvoorbeeld aan het strand van Uttakleiv, de top van de berg Reinebringen, of de verschillende vissersdorpjes langs de kust. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de weersomstandigheden en de tijd van het jaar om de beste kans te hebben om de Middernachtzon en het Noorderlicht te zien.
 

 

Wilde dieren op de Lofoten

De natuur van de Lofoten eilanden en het water rond de archipel is het thuis van vele dieren, waaronder enkele van ’s werelds meest fascinerende wilde dieren. Het is een unieke ervaring om deze dieren in hun natuurlijke habitat te zien rondzwemmen, springen of jagen. Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende dieren die je kunt spotten op de Lofoten.

  • Orka’s – Orka’s zijn indrukwekkende dieren die vaak in groepen leven en jagen. Tijdens een boottocht op de Lofoten kun je deze prachtige wezens soms zien zwemmen en springen.
  • Zeearenden – De zeearend is één van de grootste vogels ter wereld. Op de Lofoten zijn deze roofvogels een veel voorkomende verschijning en ze vliegen vaak over de fjorden op zoek naar hun prooi.
  • Papegaaiduikers – Met hun kleurrijke snavels en schattige uiterlijk behoren papegaaiduikers tot de meest geliefde vogelsoorten ter wereld. De Lofoten zijn één van de weinige plaatsen waar je deze vogels van dichtbij kunt zien.
  • Gewone zeehonden – Zeehonden zijn sociale dieren die vaak op rotsen liggen te zonnen. Op de Lofoten kun je deze dieren zien in hun natuurlijke omgeving, terwijl ze aan het zwemmen of jagen zijn.
  • Rendieren – Rendieren komen veel voor in de Noorse natuur en maken deel uit van de wilde natuur. Tijdens een wandeling op de eilanden kun je deze dieren vaak tegenkomen. Ook de Lofoten zijn deze dieren veel te vinden. 
  • Otters – Otters zijn speelse dieren die graag in het water spelen. Ze zijn een zeldzame verschijning op de Lofoten, maar als je geluk hebt kun je deze prachtige wezens in het wild zien.
  • Walvissen – De wateren rond de Lofoten zijn een populaire plaats voor walvissen, waaronder bultruggen, orka’s en potvissen. Tijdens een boottocht kun je deze reusachtige dieren van dichtbij zien zwemmen en spelen.