Plaatsen en Bezienswaardigheden op de Lofoten in Noorwegen

Op de eilanden van de Lofoten is veel te vinden. Van charmante dorpjes tot wilde dieren en van indrukwekkende bergtoppen tot zonnige stranden. De eilandengroep is een bestemming waar je een hele vakantie door kan brengen, en nog steeds niet alles hebt ontdekt. Hieronder hebben we de belangrijkste plaatsen en mooie bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.
 

Belangrijkste plaatsen op de Lofoten

Er zijn verschillende plaatsen verspreid over de verschillende eilanden van de Lofoten archipel in Noorwegen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste plaatsen en hun locaties:

 • Å (eiland Moskenesøy) – Niet alleen de naam van het kleine dorp Å is bijzonder, ook het dorp zelf. Vroeger speelde het een belangrijke rol in de visserij op kabeljauw, tegenwoordig biedt het vooral een mooi inzicht in het leven op de Lofoten en komen er jaarlijks veel toeristen. 
 • Reine (eiland Moskenesøy) – Het is een idyllisch vissersdorpje met een spectaculair uitzicht op de bergen en de zee. Dat uitzicht is ook veelvuldig op de foto gezet, het is namelijk een populaire bestemming voor fotografen. Het dorp en de omgeving zijn ook vaak te zien op ansichtkaarten.
 • Nusfjord (eiland Flakstadøy) – Nusfjord is een historisch vissersdorpje dat is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Het is een populaire toeristische bestemming vanwege de goed bewaarde architectuur en de levendige geschiedenis van de visserij in het gebied. Het hele dorp is tegenwoordig een museum. 
 • Stamsund (eiland Vestvågøy) – Stamsund is een belangrijk vissersdorpje en een cultureel centrum van de Lofoten. Het is de thuisbasis van de Lofoten Opera, een internationaal beroemd theatergezelschap.
 • Ballstad (eiland Vestvågøy) – Ballstad is een vissersdorpje dat bekend is vanwege zijn levendige jachthaven en schilderachtige ligging aan de kust.
 • Eggum (eiland Vestvågøy) – Eggum is een klein vissersdorp dat jaarlijks een toeristische trekpleister is vanwege de Middernachtzon. Na de Noordkaap wordt het vissersdorp gezien als de beste plaats om het Noorderlicht te ervaren. Een mooie plek hiervoor is het openluchttheater dat gelegen is aan de kust.
 • Svolvær (eiland Austvågøy) – Svolvær is de grootste stad van de Lofoten en een belangrijk centrum voor visserij, toerisme en cultuur. Het is ook een populaire plek om te wandelen en te genieten van het uitzicht op de nabijgelegen bergen.
 • Henningsvær (eiland Austvågøy) – Henningsvær is een charmant vissersdorpje, dat het vissersleven op de Lofoten toont. Het is naast de visserij bekend om de pittoreske haven en levendige kunstscene.

 

 

Wandelen en fietsen

De Lofoten eilanden zijn de perfecte bestemming voor wandelaars van elk niveau. Er zijn talloze wandelroutes die je kunt verkennen, variërend van gemakkelijke wandelingen langs de kust tot uitdagende bergtochten met steile beklimmingen en geweldige uitzichten. Van de uitdagende en iconische wandelroute naar de top van de Reinebringen tot een wandeling langs de prachtige kunst, er is voor ieder wat wils.

Ook per fiets kan je de Lofoten eilanden perfect ontdekken. Er zijn tal van wegen en fietsroutes die je kunt verkennen, zowel op de eilanden als op het vasteland. Ook kan je met de fiets de National Scenic Route Lofoten rijden, over die route lees je verderop hieronder meer.
 

Bezienswaardigheden op de Lofoten eilanden

De eilandengroep laat je van de ene verbazing in de andere vallen, overal zijn wel bijzondere dingen te zien. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die er bovenuit springen, wij hebben de grootste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.
 

Bezoek het fotogenieke Reine, Reinehalsen en Reinebringen

Reine is een idyllisch vissersdorp gelegen op de Lofoten, in het noorden van Noorwegen. Dit pittoreske dorpje wordt beschouwd als één van de mooiste plekjes in Noorwegen en is een populaire bestemming onder reizigers die de schoonheid van het land willen ontdekken. Reine en de omgeving behoren tot de meest gefotografeerde plekken van heel Noorwegen. Het dorp ligt in een prachtige baai en wordt omgeven door bergen en een kristalheldere zee.

Eén van de meest populaire attracties in Reine is de Reinebringen, een indrukwekkende berg die uitkijkt over het dorp. De berg biedt een adembenemend uitzicht over de omgeving en is een must-see voor alle avontuurlijke reizigers die de Lofoten bezoeken. Het is een flinke klim naar de top, maar de beloning is meer dan de moeite waard. Vergeet niet om je wandelschoenen en een camera mee te nemen!

Een andere prachtige plek in Reine is Reinehalsen, een smalle landtong die zich uitstrekt in de baai. Hier kun je genieten van het uitzicht op de kleurrijke vissershuisjes die langs de kustlijn zijn gebouwd. Dit is een populaire plek om te wandelen, te picknicken en te ontspannen terwijl je geniet van het uitzicht.
In het dorp Reine zelf kun je genieten van de lokale cultuur en de traditionele Noorse keuken. Bezoek het plaatselijke museum om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de Lofoten. Of maak een wandeling door het dorp en bewonder de kleurrijke huisjes die langs de kustlijn staan.
Kortom, Reine is een plek die je niet mag missen op de Lofoten. Met de indrukwekkende Reinebringen, de adembenemende Reinehalsen en de charme van het vissersdorpje zelf.
 

Bezoek de iconische Trollfjord

De Trollfjord, gelegen bij de eilandengroepen Lofoten en Vesterålen (➚), is een van de meest iconische plekken van de regio. Het fjord, dat bij het eiland Austvågøya ligt, staat bekend om zijn dramatische uitzichten en ruige landschap.

Het fjord is relatief smal, slechts 2 kilometer breed op het breedste punt, maar dat maakt de schoonheid alleen maar intenser. De kliffen rondom de Trollfjord zijn enorm en de steile hellingen steken hoog boven het water uit. Vooral de ingang van de fjord is bekend, deze is namelijk slechts 100 meter breed en bevindt zich tussen twee enorme kliffen.

Als toerist kun je op verschillende manieren de Trollfjord bezoeken. De populairste manier is per boot. Er zijn verschillende touroperators die rondvaarten aanbieden waarbij je de Trollfjord kunt bewonderen. Tijdens zo’n rondvaart krijg je een prachtig uitzicht op de fjord en kun je ook genieten van het uitzicht op de omliggende bergen. Een andere manier om de Trollfjord te bezoeken is met een wandeling. Er zijn verschillende wandelpaden die langs de rand van het fjord lopen en die je een prachtig uitzicht bieden op de omgeving.

De Trollfjord is niet alleen een populaire bestemming vanwege zijn natuurlijke schoonheid, maar ook vanwege de mythische verhalen die eraan verbonden zijn. Volgens de legende zouden er trollen in de fjord wonen, die zich alleen ’s nachts vertonen.
 

Het bijzondere voetbalveld van Henningsvær

Het is waarschijnlijk één van de meest bijzondere voetbalvelden ter wereld: het voetbalveld van Henningsvær, gelegen op de Lofoten in Noorwegen. Het voetbalveld is gelegen op een rotsen tussen de zee en de bergen en is omringd door spectaculaire uitzichten. Het voetbalveld heeft wereldwijd bekendheid opgebouwd doordat het een geliefde plek is om foto’s te maken.

Het voetbalveld is niet alleen populair vanwege zijn uitzonderlijke locatie, maar ook omdat het een belangrijk deel uitmaakt van de lokale gemeenschap. Voetbal is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven in Noorwegen en dit voetbalveld is daar geen uitzondering op. Het veld wordt gebruikt door de lokale voetbalclub en is een geliefde ontmoetingsplaats voor de inwoners van Henningsvær.
 

Vogels spotten op de Lofoten

Op de Lofoten zijn niet alleen wilde dieren te vinden, maar ook diverse vogelsoorten. Het gebied staat bekend om zijn uitstekende vogelspotmogelijkheden. Er zijn speciale vogelspothutten op de eilanden, waaronder bij de meren Skjærpvatnet, Gårdsvatnet en Storeidvatnet. Vogelliefhebbers kunnen hier een breed scala aan vogels spotten, waaronder de beroemde zeearend, die in het hele gebied te vinden is.

Andere veel voorkomende vogelsoorten op de Lofoten zijn de papegaaiduiker, de noordse stern, de alk, de drieteenmeeuw en de kuifaalscholver. Tijdens de zomermaanden broeden er duizenden vogels op de rotsachtige kliffen van de Lofoten en vullen ze de lucht met hun vrolijke gezang en gekrijs.
 

 

Ontdek de visserij op de Lofoten

De Lofoten eilanden en visserij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van oudsher is visserij al een belangrijke inkomstenbron voor bewoners van de eilanden. Het is dan ook een geweldige ervaring om als toerist deze traditionele manier van leven te ontdekken en deel te nemen aan het proces. Hier zijn enkele tips voor het ervaren van de visserij op de Lofoten:

 • Ga mee op een vissersboot – Er zijn verschillende touroperators op de Lofoten die vistochten aanbieden. Tijdens deze tochten vaar je mee op een echte vissersboot en leer je van de lokale vissers over hun werk en leven op zee. Je kunt zelfs helpen bij het vangen van vis en de vangst terugbrengen naar de kust om te worden verkocht op de lokale vismarkt.
 • Bezoek een visverwerkingsbedrijf – Naast het vissen is het verwerken van de vis ook een belangrijk onderdeel van de visserij-industrie op de Lofoten. Er zijn verschillende visverwerkingsbedrijven die je kunt bezoeken om te zien hoe de vis wordt gesorteerd, schoongemaakt, gedroogd en verpakt. Het is interessant om te zien hoe deze traditionele methoden nog steeds worden toegepast in de moderne wereld.
 • Ga naar de lokale vismarkt – Elke dag worden verse vis en zeevruchten verkocht op de lokale vismarkt in verschillende steden op de Lofoten. Hier kun je de vangst van de dag zien en kopen, rechtstreeks van de lokale vissers.
 • Probeer zelf te vissen – Als je liever zelf de handen uit de mouwen steekt, kun je ook zelf gaan vissen op de Lofoten. Er zijn verschillende visplekken waar je kunt proberen om vis te vangen, zoals bij de kustlijn of in de meren. Vergeet niet om een vergunning te kopen voordat je gaat vissen.
 • Bezoek het goed bewaarde vissersdorp Nusfjord – Nusfjord is een van de best bewaarde vissersdorpen op de Lofoten en een bezoekje waard voor wie meer wil leren over de geschiedenis van de visserij op de eilanden. Het dorp is nu een museumdorp, waar je een kijkje kan nemen in oude vissershuisjes en werkplaatsen.

 

Musea op de Lofoten eilanden

Er zijn verschillende bijzondere musea te vinden op de Lofoten, elk met hun eigen verhaal en unieke collecties. Hieronder vind je een lijst met enkele van de meest interessante musea op de Lofoten:

 • Lofotr Viking Museum – Het Lofotr Viking Museum in Borg is een reconstructie van een Vikingnederzetting uit de ijzertijd en biedt een kijkje in het leven van de Vikingen op de Lofoten.
 • The Norwegian Fishing Village Museum – Dit museum in Å toont de geschiedenis van de visserij op de Lofoten en hoe belangrijk deze industrie is geweest voor de regio.
 • The Espolin Gallery – De Espolin Gallery in Kabelvåg is gewijd aan de werken van de Noorse kunstenaar Kaare Espolin Johnson, die bekend staat om zijn schilderijen van het Noorse kustlandschap.
 • The Lofoten War Memorial Museum – Dit museum in Svolvær geeft inzicht in de rol die de Lofoten speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog, met name in de vroege dagen van de oorlog toen de Duitsers hier aan land kwamen.
 • The Stockfish Museum – In het dorp Å is het Stockfish Museum gevestigd, waar je alles leert over de eeuwenoude traditie van het drogen van vis op de Lofoten.

 

Evenementen en festivals op de Lofoten eilanden

De Noorse Lofoten bieden niet alleen wonderschone natuur, de kans om wilde dieren te zien en charmante dorpjes, ook zijn er verspreid over het jaar bijzondere en leuke evenementen en festivals. Of je nu houdt van muziek, film, kunst of lekker eten, er is voor ieder wat wils.

Hieronder hebben we een aantal van de meest bekende en interessante evenementen op de Lofoten voor je op een rijtje gezet.

 • Lofoten International Chamber Music Festival – Elk jaar in juli vindt het Lofoten International Chamber Music Festival plaats. Het festival staat bekend om zijn fantastische muziekoptredens in de meest prachtige omgevingen op de eilanden. Het programma bevat een mix van internationaal bekende musici en opkomend talent.
 • Lofotr Viking Festival – In augustus is het tijd voor het Lofotr Viking Festival. Het festival brengt de geschiedenis van de Vikingen tot leven met re-enactments, workshops en optredens. Bezoekers kunnen zelfs meedoen aan het festival door bijvoorbeeld te leren boogschieten of houtbewerking.
 • Skrei Festival – Het Skrei Festival wordt gehouden in maart en staat in het teken van de Skrei, oftewel de Noorse winterkabeljauw. Tijdens het festival kan je de heerlijke Skrei proeven en deelnemen aan activiteiten zoals vissen en kookworkshops.
 • Lofoten Ultra-Trail – Voor de sportievelingen is er de Lofoten Ultra-Trail. Dit hardloopevenement wordt jaarlijks gehouden in week 22 en biedt verschillende afstanden en routes door de adembenemende natuur van de eilanden.
 • Lofoten Food Festival (Matfestivalen i Lofoten) – Het Lofoten Food Festival vindt elk jaar plaats in juni en is een vierdaags evenement waarbij de lokale keuken en de rijke visserijcultuur van de Lofoten centraal staan. Tijdens het festival kun je genieten van heerlijke visgerechten, bierproeverijen en lokale producten. Lofoten International Art Festival
 • Het Lofoten International Art Festival is een tweejaarlijks evenement dat plaatsvindt op de eilandengroep. Kunstenaars van over de hele wereld worden uitgenodigd om hun werken te tonen en vaak werken ze samen met lokale inwoners en bedrijven om hun projecten te realiseren.

 

Geniet van de stranden op de Lofoten

De Lofoten, bekend om hun spectaculaire landschappen, hebben ook enkele van de meest bijzondere stranden ter wereld. Met hun kristalheldere water, witte zandstranden en omringende bergen bieden deze stranden een unieke ervaring voor bezoekers.

Eén van de meest bijzondere stranden is Kvalvika Beach, gelegen in een beschutte baai, omringd door indrukwekkende bergen. Een ander strand dat de moeite waard is om te bezoeken is Haukland Beach. Het behoort tot de grootste stranden op de Lofoten en wordt omringd door bergen en ondiepe kristalheldere wateren. Het is een populaire plek om te zwemmen, te zonnen en te surfen. Duiken en snorkelen kan ook perfect bij de eilandengroep.

De Lofoten eilanden zijn ook een populaire bestemming om te surfen. De stranden van de Noorse eilanden bieden perfecte omstandigheden om te surfen. De golven en omgeving maken een bezoek aan de Lofoten nog unieker.
 

Ontdek de eilandengroep met de National Scenic Route Lofoten

Je kan de eilandengroep Lofoten ook ontdekken vanaf de weg. Met een avontuurlijke roadtrip over de toeristische route Lofoten (➚) kom je langs allemaal bijzondere plekken, de route behoort zelfs officieel tot de 18 mooiste routes van Noorwegen. De National Scenic Route slingert zich langs de kustlijn van de Lofoten en biedt adembenemende uitzichten op de bergen en fjorden, de ongerepte natuur en de schilderachtige dorpjes.

De National Scenic Route begint in het zuiden van de eilandengroep en loopt helemaal door tot het noorden. Je kunt ervoor kiezen om de hele route af te leggen of delen daarvan te verkennen. De weg is zeer goed onderhouden en biedt een gemakkelijke toegang tot alle belangrijke bezienswaardigheden.

Onderweg zul je vele vissersdorpjes tegenkomen, zoals Nusfjord, Reine en Å. Deze dorpjes hebben nog steeds hun authentieke charme behouden en zijn een bezoekje meer dan waard. Proef zeker ook de lokale specialiteiten, zoals verse vis en andere zeevruchten.